EiEi

ei-5478Geïnspireerd door het voorjaar en de romantiek die is ontstaan tussen mijn parkietjes in de volière, heb ik besloten deze column te wijden aan eieren.

Als symbool van vruchtbaarheid – schepping en wedergeboorte – is het ei onverbrekelijk verbonden aan Pasen. Behalve dat is het ei een goede aanvulling op je voedingspatroon, m.n. als je geen vlees eet. Rijk aan vitamine B-12 (goed voor aanmaak van rode bloedcellen en het zenuwstelsel) en ijzer, natuurlijk eiwitten en kalk. Het eigeel schijnt trouwens rijk te zijn aan cholesterol, wat minder gunstig in relatie tot hart- en vaatziekten.

Lange tijd maakten vier pikzwarte Antwerpse baardkrieltjes deel uit van ons huishouden. Er waren er vier, en ze waren genoemd naar de dames van het koningshuis. Ze hadden allemaal hun eigen karaktertje. De hoofdkip heette vanzelfsprekend Beatrix, toen nog aan het roer van het Koningshuis. Ook onze Bea had de onbetwistbare leiding. Zij bewaakte de eieren met zoveel vuur dat wij een tuinhandschoen moesten gebruiken om ze onder haar gat vandaan te halen. Zij bemoeide zich waarschijnlijk ook met de eieren van haar collega’s. We hadden verder nog Maxima, Mabeltje en Laurentien. Mabeltje was een echte netwerkster: zij ging er regelmatig op uit om de buurt te verkennen. Het kleinste gaatje in de ren was voor haar het teken om op de koffie te gaan bij de buren.

Eigenlijk zijn Antwerpse Baardkrieltjes sierkippen en geen legkippen, maar algauw namen wij in plaats van bloemen een doosje verse eieren mee op visite. Iedereen vond het fantastisch! Bij recepten moest ik altijd vermenigvuldigen met 2, want krielkipjes leggen ook krieleitjes.

De dames begonnen – zoals alle vogels – in het voorjaar met hun activiteiten en bouwden die eind september af. Zo kwam het dat wij alleen in de koude seizoenen nog eieren kochten in de supermarkt. Op een gure wintermiddag stond ik voor het schap van de supermarkt: mais-eieren, meergranen-eieren, vrije-uitloop- eieren. En allemaal helemaal biologisch! Biologisch wil zeggen: ‘volgens de natuur tot stand gekomen of geproduceerd’. Biologische productie betekent dat hierbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu, dier en mens (bron: voedingscentrum).

Een oudere dame stond naast mij en zei: ‘tsja wat moet je nou kiezen, wat is nou het beste? Ze zijn allemaal biologisch verantwoord’. En, sorry, ik kon het niet laten. Ik vertelde haar dat er in het hele schap helemaal geen ei te vinden was dat op een natuurlijke manier was gelegd. In de winter leggen vogels toch helemaal geen eieren? Ze keek me verbaasd aan en bekende mij dat ze er zo nog nooit tegenaan gekeken had. Ik vertelde haar dat ik kippen had en uitsluitend in de koude seizoenen eieren kocht. De ‘commerciële’ kippen worden door het kunstmatig in stand houden van het legseizoen in de maling genomen en leggen dus ook in de koude seizoenen door. Als mens zou je van de leg raken, zo’n rustperiode is er toch niet voor niets? Om mijn betoog kracht bij te zetten zei ik:’in mei leggen alle vogels een ei’ en voelde mij meteen schuldig over mijn gepreek. Ik doe toch zelf net zo hard mee aan onnatuurlijke productie? Maar zoals jullie al weten (en de dame in de supermarkt nu ook): ik ben niet Roomser dan de Paus. Gelukkig maar!

 

Liesbeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *