In de buurt

Op zoek naar geldbesparing en duurzame initiatieven in onze leefomgeving.

verrekijker

 

 

 

 

 

De Geef & Neem kast in Kralingen

Geef & Neem kast in Kralingen

Je boeken uitgelezen? Uitgekeken op spulletjes? Iets in huis overcompleet of overbodig? Zet het in de Geef & Neem kast halverwege de 1e Jerichostraat naast huisnummer 75 in Kralingen. Zo doe je anderen er weer een plezier mee en bespaar je de Roteb een hoop werk want hier ruilen de spullen vaak razend snel van eigenaar. En als je er toch bent om wat aan te bieden of er toevallig langs loopt kun je gelijk even wat boeken uitzoeken of weer wat leuke dingen meenemen. Allemaal helemaal *GRATIS* en voor niets!

 

Stichting Pluspunt Rotterdam

Fiets kapot? Bij Pluspunt in Noord kun je terecht voor reparaties en tweedehands fietsen voor een schappelijk bedrag. Ze hebben een laswerkplaats en een timmerwerkplaats, een kringloopwinkel, en doen klusjes voor mensen die het niet zo breed hebben, knappen tuintjes op en zijn bezig in samenwerking met buurtbewoners met het aanleggen van een buurtplein, waar kruiden en groenten gekweekt worden. Dit alles gebeurt door mensen die dak- en thuisloos zijn “geweest” en daardoor in een sociaal isolement zijn geraakt. Meer informatie

Lets Paradijs Kralingen-Crooswijk

Bij de Lets ruilwinkel op de Paradijslaan in Crooswijk zijn ze al met de nieuwe economie begonnen, logo-lets-ruilparadijsje kunt er goederen en diensten aanbieden of afnemen. Betalen of betaald worden gaat met punten en nooit met geld en pinnen in de zaak is ook niet mogelijk. Bij de ruilwinkel kun je terecht voor tweedehands kleding, kinderspeelgoed, spelletjes, snuisterijen en allerlei klein elektronisch spul wat hier wacht op een tweede leven. Meer informatie

Kleding inzameling Leger des Heils

Heb je kleding, schoenen of beddengoed om waar je vanaf wil? Stop het niet in de vuil container maar in de container van het Leger des Heils op de Paradijslaan in Crooswijk tegenover Huys ten Krooswijck. Bij het Leger is zelfs kapot textiel welkom! Hiermee bewijs je niet alleen minderbedeelden in binnen- en buitenland maar ook het milieu een dienst. Meer info op Reshare kledinghergebruik

 Matthy’s Schoenmakerij op Rubroek, Crooswijk

Schoenen kapot of hak versleten en dan weggooien? Gaatje in je hoofd, werk je bij de bank soms? Bij Matthy’s op het Goudseplein kun je terecht om ze weer een tijdje mee te laten gaan. Bij deze echte crooswijkse schoenmaakster kun je ook heel goed terecht voor andere soorten reparaties zoals bijvoorbeeld aan tassen en rugzakken.

de Gandhituin in Noord

gandhituin (1)Gandhituin Rotterdam is een stadslandbouwproject waarin voornamelijk voedsel geproduceerd wordt. Daarnaast is het een educatiecentrum en buurttuin in de stad. Bij het verbouwen van voedsel maken men zoveel mogelijk gebruik van duurzame, biologische, en permacultuur methodes. De tuin bevindt zich aan de Gordelweg aan het noordeinde van de Noord-/Bergsingel, direct links van de hofbogen op het nutstuinencomplex ‘Hof van Noord’. De Gandhituin is op vaste openingstijden open. Raadpleeg de website van de Gandhituin voor meer informatie.

Voedselbos Kralingen voedselbos-kralingen-01

In het park de Nieuwe Plantage Tussen de Oude Dijk en de Weteringstraat, Rotterdam Kralingen ligt het voedselbos. Een voedselbos is een door mensen gecreëerde planten gemeenschap met een groot aantal eetbare soorten. In een volgroeid voedselbos vind je een grote verscheidenheid aan voedsel waaronder  appels, peren, bessen, kruiden en noten. Het Voedselbos op Kralingen organiseert van tijd tot activiteiten en publiceert artikelen op hun website.

Veldbloemen gezaaid in Crooswijk

Op lege stukken gveldbloemenrond waaronder het “Crooswijker zand” in Crooswijk heeft Natuurmonumenten in samenwerking met schoolkinderen veldbloemen ingezaaid als onderdeel van een landelijke actie in de vijf grote steden. Volgens Natuurmonumenten is het zaaien van veldbloemen heel goed voor de natuur en de stad. Het trekt bijen en vlinders aan die weer als voedsel voor andere dieren dienen. De Rotterdamse schoolkinderen komen in de zomer terug om hun bloemenveld in Crooswijk te bewonderen en bloemen te plukken. Met bloemrijke akkerranden, grasvelden, bermen en braakliggende terreinen vinden de nu bedreigde vlinders, bijen, kevers en weidevogels weer een plek. Meer over het initiatief.

De Rakakker, de buurttuin in de Raksraat Crooswijk

radakker-02De Rakakker is een buurtinitiatief van bewoners in samenwerking met Woonstad Rotterdam wat ontstond na de sloop van een huizenblok in de Rakstraat. De tuin is een duurzaam project, voor de aanleg werden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Zo zijn de bakken gemaakt van stenen die over waren van de nieuwbouw in Nieuw Crooswijk. De tuin brengt de buurtbewoners met elkaar in contact, levert gezond eten open vormt een groene oase in de wijk waar bijen worden gehouden en groenten en fruit worden verbouwd. radakker-01Iedereen is welkom in de buurttuin. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Kijk dan regelmatig op facebook.nl/Rakakker voor het laatste nieuws.

 

 

Repair cafe Rotterdam Noord

Iedere 2e vrijdag van de maand van 14.00-18.00 bent je welkom iets te laten repareren bij het repaircafé Rotterdam Noord op de Banierstraat zoals elektrische apparaten, kleding, meubels, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, fietsen, speelgoed etc. Alles wat kapot is (en wat je zelf naar het Repair Café kunt vervoeren) is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie.  Meer informatie vindt je op: repaircafe.nl

Moestuintjes op het Crooswijkerzand

Op het terrein dat braak kwam te liggen na het fiasco van het woningbouwproject NC2018, het voormalige Wandeloordgebied tegenwoordig door de buurt Crooswijkerzand genoemd,  is onder handen genomen door buurtbewoners die het gebied hebben opgeruimd en er moestuintjes zijn begonnen.

Coolzaad op Oud Crooswijk 20150603_133858

Vlak achter wijkgebouw de Branding op Crooswijk bevind zich een stadstuin. Coolzaad is een project van BuurtLAB om de kwaliteit van leven in stadsbuurten te verbeteren en is oorspronkelijk ontstaan in de Rotterdamse wijk Cool. Het is gebaseerd op het idee van Square Foot Gardening: een stadsmoestuin op een vierkante meter met 16 vakjes voor het verbouwen van verschillende groentes, kruiden en eetbare bloemen. Met minimale ruimte en inzet een maximale opbrengst genereren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

img-4587 (5)